уторак, 2. април 2013.

B92: Valjevo i Loznica bez ruskog kredita




Valjevo-Loznica bez ruskog kredita
Izvor: Tanjug

Srpske i Ruske železnice potpisale su predugovore za realizaciju ruskog kredita od 800 miliona dolara.

Zatvorite ovde celokupan tekst članka

Slika: Elektrifikacija pruge Podgorica-Nikšić, preuzeto sa foruma www.skyscrapercity.com

Ovim ugovorom je predviđeno, pored ostalog, da se umesto završetka pruge Valjevo-Loznica, novac preusmeri na deonicu Koridora 10, od Stare Pazove do Novg Sada, izjavio je danas generalni direktor Železnica Srbije Dragoljub Simonović.

On je dodao da se Ministarstvo saobraćaja saglasilo s tim.
"Sad je predugovor otišao na potpis u Moskvu, a ja sam vladu obavestio da se radi Stara Pazova- Novi Sad, umesto pruge Valjevo- Loznica", rekao je Simonović novinarima.

Predvidjena je gradnja drugog koloseka pruge Stara Pazova - Novi Sad, a za nedostajuću projektnu dokumentaciju je potrebno minimum šest meseci, kažu u Železnicama Srbije.

Simonović je rekao da će u junu započeti prvi radovi finansirani ruskim kreditom, na gradnji drugog koloseka pruge od Beograda do Pančeva i rekonstrukciji pruge Ruma- Golubnici, na Koridoru 10.

On je naglasio da je sada sve usaglašeno i da više neće biti problema oko početka realizacije tog važnog kredita za srpske železnice.

Takodje, medju prvim deonicama na kojima će početi radovi tokom juna sredstvima ruskog kredita biće i Ruma - Golubinci, a zatim i na ostalim delovima Koridora 10: Sopot-Kosmajski Kovačevac i Mala Krsna-Velika Plana.

Ove godine bi, kako je rekao, trebalo da krenu i radovi na završetku glavne železničke stanice Prokop u Beogradu, zahvaljujući kuvajtskom kreditu od 25 miliona evra.

Čelnik železnice je najavio da će iduće godine početi, zahvaljujući ruskom kreditu, obnova pruge Beograd -Bar kroz Srbiju, u dužini od 287 kilometara.

U 2014. radiće se Koridor 10 južno od Niša: deonice Vinarce-Djordjevo, Vranjska Banja-Ristovac i Bujanovac-Bukarevac.

Srpske železnice su, u okviru realizacije ruskog kredita, dogovorile i nabavku 25 ili 26 novih dizel-motornih vozova, koji će biti kupljeni od ruske kompanije Metrovagonmaš, istakao je Simonović.

Stručnjaci srpskih železnica i Ruskih železnica zadužene za realizaciju ovog posla, RDŽ Internešenel, svojim parafima potvrdili su prošle sedmice da je generalni ugovor za realizaciju kredita od 800 miliona dolara u potpunosti usaglašen i spreman za potpisivanje.

Usaglašenim generalnim ugovorom predvidjeno je da se iz ruskog kredita finansira modernizacija pruge Stara Pazova - Novi Sad.

Predstavnici Ruskih železnica naglasili su da su saglasni da se iz ovog kredita finansiraju projekti koje izaberu srpske železnice i da se u skladu s tim modernizuje pruga Stara Pazova - Novi Sad.

Vest preuzeta sa portala B92, 2.4.2013. 

0 коментара:

Постави коментар