четвртак, 8. август 2013.

-U prvoj polovini ove godine „Železnice Srbije“ povećale su svoje ukupne poslovne prihode za oko 735 miliona dinara u odnosu na prvih šest meseci prošle godine, a zahvaljujući merama štednje i racionalnijem ponašanju i poslovanju ukupne poslovne rashode smo u 2013. smanjili čak za 444 miliona dinara u odnosu na isti period prošle godine. Rezultat ovako domaćinskog poslovanja srpskih železnica u prvoj polovini godine je da smo ukupan gubitak smanjili za čitave 3 milijarde u odnosu na prvih šest meseci prošle godine. Da se dobro radilo i racionalno poslovalo potvrđuje i podatak da su „Železnice Srbije“ u prvoj polovini ove godine u odnosu na isti period lane gubitak iz poslovanja smanjile čak za 1,2 milijarde dinara, - izjavio je generalni direktor „Železnica Srbije“ Dragoljub Simonović, povodom šestomesečnog finansijskog bilansa poslovanja kompanije.

Slika preuzeta sa portala www.24sata.hr

Interni finansijski izveštaj „Železnica Srbije“ za prvih šest meseci ove godine pokazuje da su transportni prihodi povećani za 442 miliona dinara, odnosno skoro za 11 odsto u odnosu na isti period lane. Tome je posebno doprinela činjenica da su srpske železnice samo od tranzita zaradile u ovoj godini čak 29,3 miliona evra, što je za četvrtinu više nego u istom periodu prošle godine. Zahvaljujući tome, učešće tranzita u ukupnim transportnim prihodima srpske železnice sa prošlogodišnjih 63% popelo se na 72 odsto u prvih šest meseci ove godine.

Istovremeno, „Železnice Srbije“ u prvoj polovini ove godine poslovne rashode koji nemaju karakter ličnih rashoda, smanjile su čak za 656 miliona dinara u odnosu na prvih šest meseci prošle godine.

Izuzetno dobri postignuti finansijski rezultati ostvareni su u uslovima povećanog obima prevoza železnicom u prvih šest meseci ove godine. Naime, u putničkom saobraćaju železnicom je prevezeno oko 8,9 miliona putnika, što je za oko 13 odsto više nego u istom periodu lane. U teretnom saobraćaju železnicom je prevezeno oko 4,6 miliona tona robe i ostvareno oko 1,4 milijarde netotonskih kilometara, što je nešto više nego prošle godine.

Zahvaljujući realizovanim merama štednje i domaćinskom poslovanju u prvih šest meseci ove godine, „Železnice Srbije“ su, primera radi, u uslovima povećanog obima prevoza, dnevnu potrošnju goriva za lokomotive smanjile čak za 700 hiljada dinara, dok su troškovi zadržavanja stranih kola na našim prugama smanjeni za 1,8 miliona evra. Po prvi put, srpske železnice su obračunale kamate na svoja potraživanja, što je donelo dodatnih 124 miliona dinara, a samo troškovi deviznih i dinarskih dnevnica ove godine smanjeni su za oko 250 hiljada evra u odnosu na prvih šest meseci prošle godine.

Vest preuzeta sa portala Železnica Srbije. 


0 коментара:

Постави коментар