среда, 27. новембар 2013.

Krađa javnih uređaja i ugrožavanje železničkog saobraćaja od sada su krivična dela, utvrđeno je izmenama Krivičnog zakonika koje je danas usvojila Skupština Srbije.
Usvajanje izmena tog zakonika predložila je vladajuća Srpska napredna stranka.




Krivično delo ugrožavanje javnog saobraćaja utvrđeno je, kako je naveo predlagač, zbog učestale pojave protivpravnog zaustavljanja železničkog saobraćaja.

Kao teška krađa tretiraće se krađa javnih uređaja za vodu, kanalizaciju, toplotu, gas, električnu energiju ili drugu energiju ili uređaje sistema javnog saobraćaja i veza.

Predviđena je i zatvorska kazna od šest meseci od pet godina za svako uništavanje ili oštećenje javnog uređaja, kao i za prikrivanje javnih uređaja.

Javna preduzeća "Elektroprivreda Srbije", "Elektromreže Srbije" i "Železnice Srbije" upozorila su da se poslednjih godina dešava veliki broj krađa i uništenja javnih uređaja i infrastrukture i prevoznih sredstava u železničkom saobraćaju.

Time se nanosi višemilionska šteta tim sistemima i onemogućava redovan rad preduzeća čija je delatnost od posebnog značaja za život građana i funkcionisanje privrede, navela su ta preduzeća.
Usvojen zakon o detektivima 
Poslanici Skupštine Srbije usvojili su i Zakon o detektivskoj delatnosti, kojim se prvi put reguliše ta oblast u kojoj, prema procenama, ima od 25.000 do 60.000 zaposlenih, a usvojen je i Zakon o privatnom obezbeđenju.

Nastanak i održivost detektivske delatnosti u Srbiji, EU i svetu uzrokovan je sve većom potražnjom tržišta za detektivskim uslugama.

Zakonom se sprečava da detektivi, kao i oni koji se bave privatnim obezbeđenjem, koriste operativno tehnička sredstava i metode koji su isključivo u nadelžnosti državnih organa, precizira da je ministar zdravlja dužan da donese akt kojim se utvrđuje lista referentnih zdravstvenih ustanova koje izdaju uverenja o psihofizičkoj sposobnosti onih koji se bave privatnim obezbednjenjem.

Na taj način se sprečavaju evenutane zloupotrebe prilikom pribavljanja lekarskog uverenja, ukoliko bi se to uverenje moglo pribaviti u bilo kom domu zdravlja.

Fizičko lice ne može dobiti licencu, ako ima položen stručni ispit kod nelicenciranih pravnih lica za obuku, a obuku za obavljanje poslova privatnog obezbeđenja, pored ovlašcjhenih pravnih i fizičkih lica, može da sprovodi i MUP.

Zakon je predvideo i da detektiv može da prikuplja i obrađuje podatke samo od onih koji na to dobrovoljno pristau, a da je dužan da osobama od kojih prikuplja podatke, na njihov zahtev, pokaže detektivsku legitimaciju i ovlašćenje koje ima za obavljanje tog posla.

Zakonom o detektivskoj delatnosti ograničava se postojanje preduzeća koje se bave detektivnsom delatnošću i utvrđuju uslovi.
autor: AM izvor: agencije/Novi magazin

Preuzeto iz Novog Magazina