субота, 4. јануар 2014.

Иницијатива Удружења љубитеља железнице за унапређење саобраћаја на Вождовцу.

Последње деценије се саградило доста станова и доселило доста становника на Вождовац, а да такав развој града уопште није пратило ширење инфраструктуре. Последица су загушења друмова и преоптерећеност аутобуса, проблеми са којима једино трамвај од постојећих система на Вождовцу излази на крај. 

- Чак и ако би се кренуло са градњом метро-а Генералним урбанистичким планом приоритет је дат Земуну, Бановом брду и Звездари, тако да је извесно да Вождовац деценијама неће добити метро.  Ширење улица је углавном немогуће без рушења стотина кућа, и једини видови саобраћаја где са умереним улагањима можемо имати иоле одржив транспорт у овом делу града су бицикл и трамвај.- Изјављује Полак Карло, дипломирани инжењер саобраћаја.
Са сваким новим станаром у Насеље Степа Степановић загушења улица су све већа и већа, а сам град је добио десетине милиона евра на име Накнаде за грађевинско земљишта. Најављује се реконструкција целог саобраћајног потеза од Славије до Бањице у неколико фаза.
- Од Трошарине до Кумодража 2 између Кумодрашке и Насеља Степа Степановић је могуће провући трамвајску пругу без већих компликација, а тиме би житељи тог дела града добили добру алтернативу загушеним улицама и гужвама у аутобусима 33,25 и 39. У случају да се планира даље ширење насеља према Великом мокром лугу кроз данас неизграђену зону, треба већ сада предвидети продужетак и Кумодрашке улице и трамвајске пруге у том правцу.   – Закључује Полак.